Activator


Waarom een activator?
Ons lichaam is opgebouwd uit botten, ook je onder- en bovenkaak. Wanneer we jong en in de groei zijn moet alle botgroei in evenwicht blijven, want wanneer bijvoorbeeld je linkerbeen harder zou groeien dan het rechterbeen dan hebben we een probleem. Ook je onder- en bovenkaak kunnen een groeiverschil vertonen, vaak blijft de onderkaak achter in groei ten opzichte van de bovenkaak. In dit soort gevallen zien we dan een overbeet tussen onder- en bovensnijtanden. Tijdens het dragen zorgt de activator ervoor dat je onder- en bovenkaak de juiste kant op groeien. Als je hem goed draagt merk je al snel dat er wat aan het veranderen is, de overbeet tussen je boven- en ondertanden wordt steeds kleiner en uiteindelijk passen je onder- en bovenkaak weer netjes op elkaar. Maar als je al uitgegroeid zou zijn, dan zitten de kaken ‘vast’. We kunnen er dan met een activator nog maar weinig aan veranderen. Dan moet de behandeling vaak gecombineerd worden met bijvoorbeeld kaakchirurgie.

Wat is een activator?
activatorEen activator is een losse beugel die je zelf in en uit kunt doen. Het is een kunststof beugel (het materiaal is hetzelfde als waar kunstgebitten van gemaakt worden). Je nieuwe beugel wordt speciaal op maat gemaakt voor jouw mond. Dit gebeurt in een tandtechnisch, orthodontisch laboratorium. De activator zit zowel tegen je bovenkaak als je onderkaak en wanneer je er in dicht bijt schuift je onderkaak naar voren.

Wat kun je in het begin allemaal verwachten?
Als je de activator voor de allereerste keer in je mond stopt dan voelt dat heel vreemd aan:
– Slikken is lastig, je moet de lippen goed op elkaar houden, zodat je zonder geluid slikt.
– Praten is lastig in het begin.
– De kauwspieren van je kaken kunnen gevoelig worden, want die moeten nu aan “bodybuilding” gaan doen.
– En je tanden en kiezen kunnen ook wat gevoelig worden want daar wordt tegenaan geduwd.

Dit hoort er in het begin allemaal bij. Meestal is het een weekje wennen, maar daarna hebben de meeste kinderen er helemaal geen last meer van. Probeer je beugel meteen vanaf het begin zo goed mogelijk te dragen, want dan ben je er het snelst aan gewend. De activator moet vervolgens redelijk lekker zitten. Als dit niet zo is dan klemt of schuurt hij ergens tegen je tandvlees en dan krijg je op die plaats een blaar in je mond. Meestal zitten die onder je tong en die doen net zo pijn als een blaar op je voet die je krijgt bij het dragen van een paar nieuwe schoenen. In dit geval kun je maar beter naar de praktijk bellen voor een afspraak, want die blaren verdwijnen meestal niet vanzelf. We slijpen op de pijnlijke plek dan iets van de beugel weg, je hebt dan vaak meteen al geen last meer.

Hoeveel uren moet je de activator dragen?
Zoals je zult begrijpen werkt de activator alleen wanneer hij gedragen wordt. De activator moet altijd gedragen gedragen worden. Behalve tijdens de maaltijden, tijdens sporten (dan doe je de beugel uit en bergt hem tijdelijk op in het doosje dat je hebt meegekregen), aan het begin niet op school als het lastig gaat met spreken, tijdens het poetsen.

In het begin zul je merken dat de beugel ’s nachts nog wel eens ‘uit je mond valt’. De activator valt echter nooit spontaan uit je mond, maar onbewust haal je hem er zelf in je slaap uit. Sommige kinderen vinden de beugel dan ’s ochtends terug onder hun kussen, of ergens in de hoek van de slaapkamer. Maak je geen zorgen, na een tijdje als je er beter aan gewend bent, blijft de activator ook tijdens je slaap zitten. Het aantal uren dat je de activator draagt is heel belangrijk! Hoe minder hij in je mond zit hoe langzamer het gaat. Dat klinkt logisch maar wat je niet weet is dat wanneer er teveel uurtjes afvallen er helemaal niets meer gebeurt, het staat stil. Draag je de beugel echt te weinig dan kan de onderkaak zelfs “terugvallen”, je overbeet wordt weer groter! Hoe beter je de beugel draagt des te eerder ben je er ook weer van af, je moet het helemaal zelf doen. Toch zul je merken hoe snel je zelf al resultaat ziet en bij iedere controle meten we de overbeet op om te zien hoever je al bent opgeschoten.

Onderhoud
Voor het dagelijkse onderhoud kun je de activator met wat afwasmiddel en een tandenborstel schoonmaken. Als de activator na een aantal weken wat grauw wordt, dan heeft zich waarschijnlijk tandsteen gevormd op je beugel. Leg hem een uurtje in de lauwe azijn (schoonmaakazijn of gewone azijn, die ook over de sla gaat), goed afspoelen en borstelen met de tandenborstel. Je zult zien, de beugel is weer als nieuw. Bacteriegroei op de activator kan bestreden worden met een spray met 0.12% chloorhexidine ( bv Perio-aid) 1 tot 2 keer per week.