FAQ


Wat voel je van een beugel?
De eerste dagen is het een vreemd gevoel dat er een beugel in je mond zit. Daarna raak je eraan gewend. Dan is het vreemde gevoel weg. Soms kunnen je tanden en kiezen na het aanbrengen of bijstellen van de beugel gevoelig zijn.

Hoe vaak moet je terugkomen voor je beugel?
Meestal moet je één keer per maand voor je beugel terugkomen. In het begin duren deze bezoeken ongeveer een half uur. Later worden ze steeds korter. Je kunt niet altijd na schooltijd terecht. Misschien zul je daarvoor weleens een uurtje van school missen.

Hoe lang moet je een beugel dragen?
Gemiddeld moet je twee tot drie jaar een beugel dragen. Dat is niet altijd dezelfde. In je hele beugelperiode heb je vaak verschillende beugels nodig.

Op welke leeftijd moet ik een beugel?
In principe kan een beugel op alle leeftijden. Wel is het raadzaam wanneer er een `groei`probleem is als bijvoorbeeld een overbite op tijd te starten met de behandeling.
Het is soms zelfs onverstandig om de hele wisseling eerst af te wachten alvorens te starten met een beugelbehandeling. Gemiddeld wordt er in groep 6/7 op de leeftijd van ongeveer 10 jaar gekeken of een beugelbehandeling gestart kan worden.

Mag je met een beugel alles eten en drinken?
Natuurlijk zal een beugel wennen zijn. Als je de beugel pas hebt of als hij aangetrokken wordt kan het bijten wat last geven. Je zult geneigd zijn alleen zachtere dingen te eten. Toch went de beugel sneller als je zo gauw mogelijk gewoon eet. Let op: geen harde dingen afbijten, want dan kunnen de slotjes losgaan. Je mag alles drinken, maar spoel wel je mond na met water wanneer je suikerhoudende drank hebt gedronken.