SOORTEN BEUGELS

Beugels zijn er in heel veel verschillende soorten. We kunnen ze globaal in drie soorten onder verdelen:

  • Uitneembare beugels
  • Vaste beugels
  • Retentie beugels

Uitneembare beugels
uitneembare beugelAllereerst zijn er de uitneembare beugels, ook wel losse beugels genoemd. Deze beugels heten zo omdat ze door de drager of draagster uit de mond kunnen worden gehaald. Uitneembare beugels zijn gemaakt van een soort plastic (eigenlijk kunsthars) waaraan metalen draden zijn vastgemaakt. Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels afhankelijk van het doel waar ze voor gemaakt worden.

Een andere veel gebruikte uitneembare beugel is de activator ook wel blokbeugel genoemd. Eigenlijk bestaat de activator uit een uitneembare onder- en bovenbeugel die aan elkaar zijn vastgemaakt. Er zijn een heleboel verschillende activatoren. Soms wordt de activator samen met de vaste beugel gedragen.


Vaste beugel

Verder is er de vaste beugel. Deze vaste beugel – ook wel blokjes-, plaatjes-, of slotjesbeugel genoemd – kan door de drager of draagster niet uit de mond worden genomen. De vaste beugel bestaat
uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt. Door de slotjes en buisjes loopt een veerkrachtige draad.

Vaak wordt de buitenbeugel gebruikt. De officiële naam voor deze beugel is headgear. Meestal bestaat de buitenbeugel uit een metalen verbindingsgedeelte (facebow) dat in kleine buisjes, die aan de ringetjes om kiezen of aan een beugel in de mond vast zitten,kan worden geschoven. Aan dit verbindingsgedeelte kan een band in de nek (nekbeugel) of een petje op het hoofd (petjesbeugel) worden vastgemaakt. Een buitenbeugel wordt vaak met activator of vaste beugel gecombineerd. De patiënt kan hem zelf in de mond zetten of hem er weer uit halen en het is meestal voor thuis gebruik.

In de onderkaak kunnen de kiezen naar achteren gehouden worden met een lipbumper of lingual arch.

Tijdens een orthodontische behandeling is het regelmatig nodig verschillende soorten beugels gelijktijdig of direct na elkaar te gebruiken. Je kunt daarbij meestal niet kiezen: de keuze voor de beugel die moet worden gebruikt hangt vooral af van het doel dat ermee bereikt moet worden.


Retentiebeugel

retentiebeugelNa de orthodontistische behandeling, als je tanden recht staan, volgt nog de retentie fase. Hiervoor is de retentiebeugel. Deze “vasthoud” tijd kan nog jaren duren.