Lingual arch en lipbumper


lingua archDe lingual arch bestaat uit twee metalen bandjes om de onderkiezen, waarin een draad wordt geschoven die aan binnenzijde (tongzijde) van de ondertanden van de ene naar de andere band loopt. Het doel van de lingual arch is behouden en creëren van ruimte in de onderkaakboog om ruimte te bieden voor de volwassen tanden tijdens de wisseling, of voor verankering tijdens de behandeling. Doordat de kiezen vastgehouden worden kunnen ze tijdens de wisseling niet naar voren groeien. Zo behouden we de ruimte die er tijdens de wisseling ontstaat.

Met de lipbumper wordt door de onderlip een lichte kracht uitgeoefend op de grote kiezen in de onderkaak. Deze kracht is net groot genoeg om te voorkomen dat de kiezen naar voren doorschuiven (handremeffect) en zorgt ervoor dat tijdens het wisselen meer ruimte ontstaat voor de ondertanden en de nieuwe kiezen.

Vaak wordt een lipbumper of lingual arch gebruikt voordat alles gewisseld is en veelal in combinatie met een buitenbeugel.

Bij de eerlipbumperste afspraak worden dan in de onderkaak elastiekjes gezet en bij de tweede afspraak worden er ook molaarbanden op de kiezen in de onderkaak aangepast en wordt een afdruk gemaakt om de lingual arch te bestellen. Tijdens de derde afspraak wordt deze geplaatst.

De tweede en derde afspraak vindt ’s ochtends plaats en duurt in combinatie met het plaatsen van een buitenbeugel 45 minuten.

Omdat geen enkel gebit hetzelfde is, en de ene afwijking complexer is dan de andere, is het nooit exact te plannen hoelang een afspraak zal duren.