Uitneembaar plaatapparaat


uitneembare beugelHet uitneembare apparaat – ook wel plaat genoemd – bestaat uit een plastic verhemelteplaatje waaraan draaddelen zijn vastgemaakt. Het plaatje kan gemakkelijk in de mond geplaatst en ook weer uitgenomen worden. Behandeling met zo’n apparaat geeft alleen de eerste dagen enig ongemak bij eten en spreken. Het is heel belangrijk om in die tijd door te zetten met het in de mond dragen van het apparaat. Alleen dan wen je er snel aan, zodat er verder geen problemen meer zijn. Soms kunnen de tanden gedurende een korte tijd na het bijstellen van de draden een paar dagen gevoelig zijn. Het apparaat schuurt niet op de tanden en veroorzaakt geen gaatjes zolang tanden, kiezen en plaat goed schoon gehouden worden. Een enkele keer wordt het tandvlees dat onder de plaat zit dik en rood. Bij poetsen bloedt het dan wat. Toch moet er ook dan goed gepoetst worden, omdat anders de toestand steeds erger wordt.

Schoonmaken
De plaat moet na iedere maaltijd schoongemaakt worden met een borsteltje en afwasmiddel, daarna goed afspoelen. Er mag geen heet water gebruikt worden. Het apparaat moet voorzichtig schoongemaakt worden omdat anders de draaddelen verbuigen. Het eten en snoepen tussen de maaltijden door dient zoveel mogelijk vermeden te worden. Als dit toch gebeurt, dan moet je direct daarna de tanden poetsen en de plaat schoonmaken. Bacteriegroei kan worden tegengegaan door 1 of 2 keer per week te sprayen met 0.12% chloorhexidine spray ( bv Perio-aid)

Instructie
Het apparaat wordt overdag en ’s nachts in de mond gedragen, ook bij het eten. Als de plaat niet goed zit of stuk is moet je meteen opbellen. Als het enigszins kan moet je ook dan de plaat in de mond blijven dragen. Iedere keer na het eten worden de tanden gepoetst en het apparaat goed schoongemaakt. Vergeet daarbij de achterkant van de snijtanden niet.

Medewerking 
De plaat werkt alleen als hij op zijn plaats in de mond zit. Een goed behandelingsresultaat en een zo kort mogelijke behandelingsduur zijn daarom afhankelijk van de medewerking van de patiënt en ouders. Wordt de plaat niet gedragen zoals is voorgeschreven dan kan de behandeling mislukken of gestaakt moeten worden.